Litinové nádobí - výhody a nevýhody

V dnešní době se do našich kuchyní čím dál výrazněji opět vrací nádobí vyrobené z litiny. Mnozí z nás si možná pamatují nezničitelné litinové nádobí, které již odedávna používaly naše babičky, a které čím bylo starší, tím lépe se v něm vařilo.

Litinové nádobí dnes najdeme ve dvou variantách – jednak jako surovou litinu bez povrchové úpravy, a nebo litinové nádobí smaltované. Liší se ve vlastnostech, péči a omezeních.

V našem článku si dnes shrneme výhody a nevýhody litinového nádobí.

 

Výhody litinového nádobí

 

Jednou z hlavních výhod je, že litina je lepším vodičem tepla, než například často používané nádobí z nerezu. Litina dokáže mnohem lépe akumulovat teplo a zejména intenzivně a rovnoměrně teplo vyzařovat. Z tohoto hlediska je tedy vaření v litině úspornější na energii.

Litinu lze použít jak na varnou desku, tak i na indukci (vzhledem k tomu, že litina je magnetická). Veškeré litinové nádobí (samozřejmě kromě kusů s dřevěnými úchyty) je možno použít na pečení v troubě.

Další výraznou předností je zdravé a ekologické vaření. Kvalitní litina do jídla neuvolňuje žádné zdraví škodlivé látky ani vlivem teploty či mechanickým opotřebením.

 

Nevýhody litinového nádobí

 

Litinové nádobí je cenově dražší, a jestliže není smaltované, má i poměrně náročnější údržbu.

Nevýhodou litinového nádobí je také jeho vysoká hmotnost. V porovnání s nerezovým či hliníkovým nádobím je mnohonásobně těžší, což znepříjemňuje manipulaci s nádobím, či umisťováním například v chladničce. S tím je tedy před nákupem třeba počítat.

Nádobí ze surové litiny je náchylné k oxidaci a z toho důvodu by se mělo často používat a neustále je udržovat trochu mastné. V nádobí ze surové litiny není vhodné ukládat potraviny do chladničky, vzhledem k tomu, že vlhkost podporuje oxidaci. Pro zachování pěkného vzhledu litinového nádobí a stabilního zachování nepřilnavosti, bývá doporučováno umývat litinové nádobí spíše ručně, než v myčce.

Nádobí ze smaltované litiny má křehký povrch, tudíž při silnějším úderu či například pádu na dlažbu hrozí zničení povrchu. Taktéž u smaltovaného nádobí, připravované pokrmy nepřijdou do žádoucího styku přímo s litinou, tedy nevaříte přímo na litině, ale na umělé vrstvě - smaltu. Ze smaltu se mohou uvolňovat barvy a také při odštípnutí hrozí velké zdravotní riziko.

Z výše uvedených informací lze tedy konstatovat, že pořídit si litinové nádobí (ze surové litiny) se vyplatí. Toto nádobí bylo vždy velmi oblíbenou volbou našich prarodičů vzhledem k tomu, že přetrvává generace. Pokud si pořídíme sebelepší keramické či teflonové nádobí, časem je nutno ho vyměnit kvůli poškozenému povrchu. Litina vše vydrží, čímž nám může ušetřit mnoho peněz.