Jak vařit v litinovém nádobí

Litinové nádobí bývá řazeno k tomu nejkvalitnějšímu nádobí, které si můžete dopřát pro své kulinářské umění. Vyniká zejména vysokou životností a dále velmi výbornými vlastnostmi pro vaření.

Litinové nádobí se vyznačuje vysokou odolností. Důkazem toho je, že v řadě domácností se nachází pánve či hrnce, které se dědí již po několik generací.

Vaření v litinovém nádobí je zdravé, protože litina neobsahuje zdraví škodlivé příměsi. Nic se Vám tedy do jídla neuvolní. 

Vaření v litinovém nádobí je navíc velmi příjemné díky vynikajícím vlastnostem přírodní litiny, které nemá žádný jiný kuchyňský materiál. Vyniká zejména výbornou tepelnou vodivostí a také nepřilnavostí. Její masivní konstrukce navíc zajišťuje vysokou odolnost a také dlouhou dobu udržení teploty.

Nejste si jisti ohledně údržby? Odpovědi na nejčastější obavy ve zkratce:

- Litinové nádobí a myčka: Raději NE, litina myčku sice přežije, ale nemá ráda vlhkost - tíhne pak ke korozi.

- Litinové nádobí a indukce: ANO - tato kombinace je vysoce efektivní  

- Litinové nádobí a druhy sporáků: lze použít na všech (i na otevřeném ohni) 

- Litinové nádobí a trouba: ANO 

- Litinové nádobí a ukládání potravin: Neukládat - vlhkost

- Připálené zbytky: Naplňte nádobí vodou a přiveďte k varu. Nečistoty se uvolní. 

 

Výhody vaření v litinovém nádobí:

- Litinové nádobí udržuje teplo dlouhou dobu

- Hluboké litinové pánve lze využívat i pro pečení

- Litinové nádobí se skvěle hodí i pro přípravu dušených pokrmů

- Výraznou výhodou je dlouhá životnost

- Teplo se rozvádí rovnoměrně, tudíž jídlo zůstane déle teplé

 

Litinové nádobí je mimořádně odolné, nepřilnavé a velmi šetrné k surovinám, které se v něm zpracovávají.

 

Přejeme vám spoustu kulinářských zážitků při vaření a pečení s úžasným litinovým nádobím.