Smaltované nádobí
Pokud stojíme před rozhodnutím smaltované nádobí vs. klasická litina, pak je třeba vědět, že u smaltovaného nádobí, které také někdy nese označení "litina", že jsou zde opravdu markantní rozdíly. Často je jako litinové označeno i nádobí, vylisované ze silného plechu a pokryté vrstvou smaltu, potom se svými vlastnostmi odlišuje ještě mnohem markantněji. Podívejme se na stručné srovnání smaltovaného kuchyňského nádobí a klasické litiny Skleppshult:
Přednosti a zápory smaltovaného nádobí
+ nízká cena
+ veselé barvy působí dekorativním dojmem
+ lze omývat a čistit i silnými chemickými prostředky
- v místě poškození smaltu se začne připékat, oprava je vyloučena
- silnostěnný plech nemá takovou životnost jako klasická litina
- smalt může po delším používání uvolňovat toxické látky
- dlouhodobé působení kyselin (i v nízkých koncentracích) může povrch smaltu nevratně poškodit
- smalt se může také eventuálně (při nárazu) odštípnout a dostat do připravovaného jídla, což představuje velké zdravotní riziko
Přednosti a zápory klasické litiny
+ litina je zhotovena litím a ne lisováním, díly nejsou nikde zeslabeny
+ lepší vedení i udržení tepla
+ rychlejší a tím pádem úspornější tepelná úprava potravin
+ nádobí je díky vyšší hmotnosti stabilní, neposunuje se a nezvrhne
+ prakticky neomezená trvanlivost
+ nelepí se a nepřipéká díky speciální povrchové úpravě
+ snadno se čistí
+ stoprocentní zdravotní nezávadnost
+ možnost využití pro vaření na ohni, plynu, elektrických, indukčních, halogenových, keramických nebo skleněných plotýnkách
+ bez problémů snese i hodně vysoké teploty
- vyšší cena s ohledem na výrobní technologii
- k čištění a mytí nelze použít agresivní chemické prostředky
- barevně neměnný vzhled bez variability
Tolik jednoduché srovnání, po jeho pročtení si určitě představu o rozdílu mezi klasickou kvalitní švédskou litinou Skeppshult a smaltovaným nádobím dokážete udělat sami. Nezbývá, než popřát šťastnou ruku při výběru...