Smaltované nádobí

Pokud stojíme před rozhodnutím smaltované nádobí vs. klasická litina, pak je třeba vědět, že u smaltovaného nádobí, které také někdy nese označení "litina", že jsou zde opravdu markantní rozdíly. Často je jako litinové označeno i nádobí, vylisované ze silného plechu a pokryté vrstvou smaltu, potom se svými vlastnostmi odlišuje ještě mnohem markantněji. Podívejme se na stručné srovnání smaltovaného kuchyňského nádobí a klasické litiny Skleppshult:

Přednosti a zápory smaltovaného nádobí

+ nízká cena

+ veselé barvy působí dekorativním dojmem

+ lze omývat a čistit i silnými chemickými prostředky

- v místě poškození smaltu se začne připékat, oprava je vyloučena

- silnostěnný plech nemá takovou životnost jako klasická litina

- smalt může po delším používání uvolňovat toxické látky

- dlouhodobé působení kyselin (i v nízkých koncentracích) může povrch smaltu nevratně poškodit

- smalt se může také eventuálně (při nárazu) odštípnout a dostat do připravovaného jídla, což představuje velké zdravotní riziko

 

Přednosti a zápory klasické litiny

+ litina je zhotovena litím a ne lisováním, díly nejsou nikde zeslabeny

+ lepší vedení i udržení tepla

+ rychlejší a tím pádem úspornější tepelná úprava potravin

+ nádobí je díky vyšší hmotnosti stabilní, neposunuje se a nezvrhne

+ prakticky neomezená trvanlivost

+ nelepí se a nepřipéká díky speciální povrchové úpravě

+ snadno se čistí

+ stoprocentní zdravotní nezávadnost

+ možnost využití pro vaření na ohni, plynu, elektrických, indukčních, halogenových, keramických nebo skleněných plotýnkách

+ bez problémů snese i hodně vysoké teploty

- vyšší cena s ohledem na výrobní technologii

- k čištění a mytí nelze použít agresivní chemické prostředky

- barevně neměnný vzhled bez variability

Tolik jednoduché srovnání, po jeho pročtení si určitě představu o rozdílu mezi klasickou kvalitní švédskou litinou Skeppshult a smaltovaným nádobím dokážete udělat sami. Nezbývá, než popřát šťastnou ruku při výběru...