Houbová polévka Svampsoppa

PRO NÁDOBÍ: https://www.litinove-nadobi.cz/hrnce-a-pekace/litinovy-hrnec-5-5l/

Suroviny:

  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 stroužky česneku, nadrobno pokrájené
  • 20 g sušených hub
  • 2 červené cibule, nadrobno nakrájené
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu, k zahuštění
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lžička čerstvého tymiánu, nadrobno posekaného (nebo 1/2 lžičky sušeného)
  • 6 polévkových lžic smetany
  • 2 polévkové lžíce suchého sherry či portského vína
  • sůl
  • pepř

Postup

Houby namočíme, ideálně přes noc do vlažné vody. Pokud zapomeneme, zalijeme je vodou vařící a necháme 20 minut. stát. Poté houby okapeme na cedníku, tekutinu nevyléváme, nýbrž přidáme k vývaru.

Rozpustíme máslo v hrnci a osmahneme cibuli, česnek a nakonec i houby. Opékáme do změknutí a zezlátnutí. Nenecháme zhnědnout. Zalijeme vývarem s výluhem z hub. Přidáme tymián, osolíme, opepříme. V mističce rozmícháme pečlivě škrob se sběračkou vývaru. Necháme přivést polévku k varu, opatrně vmícháme škrobovou směs z mističky a rychle mícháme. Polévku nyní necháme vařit na mírný výkon alespoň 10 minut. Vypneme hořák, vlijeme do polévky smetanu a cherry/portské. Podáváme horské s kouskem domácího pečiva.