PRO NÁDOBÍ: https://www.litinove-nadobi.cz/hrnce-a-pekace/litinovy-hrnec-5-5l/
Suroviny:
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 stroužky česneku, nadrobno pokrájené
- 20 g sušených hub
- 2 červené cibule, nadrobno nakrájené
- 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu, k zahuštění
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 lžička čerstvého tymiánu, nadrobno posekaného (nebo 1/2 lžičky sušeného)
- 6 polévkových lžic smetany
- 2 polévkové lžíce suchého sherry či portského vína
- sůl
- pepř
Postup
Houby namočíme, ideálně přes noc do vlažné vody. Pokud zapomeneme, zalijeme je vodou vařící a necháme 20 minut. stát. Poté houby okapeme na cedníku, tekutinu nevyléváme, nýbrž přidáme k vývaru.
Rozpustíme máslo v hrnci a osmahneme cibuli, česnek a nakonec i houby. Opékáme do změknutí a zezlátnutí. Nenecháme zhnědnout. Zalijeme vývarem s výluhem z hub. Přidáme tymián, osolíme, opepříme. V mističce rozmícháme pečlivě škrob se sběračkou vývaru. Necháme přivést polévku k varu, opatrně vmícháme škrobovou směs z mističky a rychle mícháme. Polévku nyní necháme vařit na mírný výkon alespoň 10 minut. Vypneme hořák, vlijeme do polévky smetanu a cherry/portské. Podáváme horské s kouskem domácího pečiva.