Nerezové nádobí

Co je to nerezové nádobí? Nerezové nádobí je vlastně ocelové nádobí, jedná se o nádobí, které je zřejmě v domácnostech nejvíce rozšířené. Nerezové nádobí je velmi dostupné díky své nízké ceně. Jednou z nevýhod nerezového nádobí je přilnavost povrchu - při přípravě pokrmů se tak musí používat poněkud více tuku. Kvalita zpracování levnějšího nerezového nádobí také nebývá nijak valná. Nejrozšířenější vadou levného nerezového nádobí je špatná konstrukce uší u hrnců a použití nekvalitního materiálu. Možná jste i vy narazili na nerezové nádobí, které při použití na plotně podivně zapáchalo - to se připékaly uši hrnce.

Při srovnání kuchyňského nádobí z kvalitní čisté litiny a levnějšího nerezového nádobí si musíme uvědomit, že se jedná o zcela odlišnou technologii výroby. Nerezové nádobí se lisuje z plátu plechu, takže místy dochází k jeho zeslabení, výroba je levná, automatizovaná a nerez (jak vyznívá už z názvu) nekoroduje, ovšem obsahuje např. chróm, nikl. Oproti tomu litina vyžaduje odlišný technologický postup (název nám opět výrazně napovídá), jedná se o lití do formy a o ruční práci. Ovšem litina je poněkud robustnější, dokonale uchovává teplo. Litinové nádobí Skeppshult je prostě vhodné především pro náročné kuchaře a kuchařky a taktéž oproti nerezovému nádobí snese vyšší až vysoké teploty.