Litinový kastrol

Co je ještě hrnec a co už je kastrol? Tuto definici nelze nastavit nijak přesně, ovšem v zásadě lze mezi těmito navzájem si tak podobnými kuchyňskými nádobami určitý rozdíl najít. Hrnec bývá vyšší a užší, kastrol má širší základnu a je výrazně nižší. Pro vaření v kastrolu proto používáme větší plotýnku nebo hořák, s ohledem na větší lochu se ale obsah rychleji a rovnoměrněji prohřeje. A pokud použijeme kvalitní litinový kastrol Skeppshult, bude ohřev ještě značně rychlejší, rovnoměrnější a využití tepelné energie mnohem účinnější, tak prostě prvotřídní litina funguje.

Není kastrol jako kastrol

Podle objemu připravovaných surovin a jejich typu je vhodné zvolit odpovídající velikost a tvar kastrolu. To napovídá, že jeden bude asi po zkušenostech s kvalitní litinou málo, pro začátek ale určitě postačí. Kastrol může mít kruhový nebo oválný tvar, bezesporu k němu patří i vhodná poklice. Někdo dává přednost tradiční poklici, zhotovené z plné litiny, jiní kuchaři a kuchařky raději, než aby ji museli nadzvedávat pro každé nakouknutí nadzvedávat, použijí poklici skleněnou s litinovým madlem. V naší nabídce litinových kastrolů Skeppshult najdete oba tvary i s různými variantami poklic. Stačí se jen vybrat.