Indukční deska
Něco málo o pojmu indukční deska, indukční varná deska.
Vaření na indukční desce se stalo velmi populárním, což má určitě své důvody. Proč je právě o tento způsob tepelné přípravy potravin takový zájem? Jedná se o velmi ekonomickou a rychlou technologii, která využívá až 90 % energie k ohřevu dna nádoby, což je ve srovnání například s účinností tradičního plynového sporáku (který má účinnost přibližně 50 %) opravdu velký rozdíl.
Princip ohřevu na indukční desce
Jedná se o šikovně aplikované využití běžné fyziky - elektromagnetická indukce svým působením rozkmitává molekuly kovu ve dně nádoby na vaření a tím dochází k ohřevu nádoby a jejího obsahu. Samotná indukční deska žádné teplo vlastně nevydává, proto se tento princip občas označuje jako "studené vaření". Pro dokonalý, efektivní a rychlý ohřev je třeba použít vhodnou nádobu, princip indukčního ohřevu funguje totiž pochopitelně jen s kovovým nádobím. Indukční deska reaguje okamžitě na zapnutí i na jakoukoli změnu při regulaci teploty, může tedy přinést skutečně výraznou úsporu nejen energie, ale i času, stráveného při vaření. Nádobí s plochým dnem, které má spolehlivý kontakt s deskou je pro tento způsob vaření nejvhodnější, díky rychlému přenosu tepla je potom z kovového nádobí tou nejlepší volbou kvalitní tradiční litina. A když litina, tak opravdu jen ta prvotřídní, tedy švédské nádobí populárního výrobce Skeppshult. Vždyť právě pro vaření a další tepelné úpravy je dno litinových nádob optimálně tvarováno a tudíž firma Skeppshult používá u svých výrobků s plochým dnem, vhodných kromě jiného právě pro indukční ohřev, výstižný slogan "The Induction Master" zcela oprávněně.